tisdag 4 september 2012

Skåla i öl


Vid andra tillfället då jag träffade min hustru tog vi en öl tillsammans på lokal. När jag skulle skåla med henne protesterade hon och sade att inga ungrare skålar i öl genom att slå glasen ihop. Hon visste inte exakt var det kom från, mer än att det hade något med 1848 att göra.

Senare, i Ungern, fick jag veta lite mer. När en avlägsen ingift släkting skålade med mig slog han samman glasen och jag frågade om det. Då sade han att man beslutat att inte skåla på det tyska sättet i 150år efter 1848, men detta var ju nu passerat.

Jag sökte vidare angående denna sed. Och fann svaret (om nu det är det sanna). 1848-49 gjorde ungrarna uppror mot den habsburgska monarkin, först om självstyre från Wien, sedan radikaliserades det till full självständighet. En ungersk armé skapades och under befälhavaren Görgey Artúr (ungrarna är det enda folk i Europa som har släktnamnet först och tilltalsnamnet sist) vann man en hel del segrar mot de kejsartrogna. Tsar Nikolaj I av Ryssland kom dock till huset Habsburgs hjälp och en rysk armé gick in i Ungern samtidigt som nya österrikiska styrkor under den fruktade Julius Jakob von Haynau, en utomäktenskaplig son till kurfursten Wilhelm I av Hessen, gick in västerifrån. Görgey insåg det hopplösa i situationen och insåg att fortsatt kamp var meningslös. Han valde dock att kapitulera inför den ryska armén istället för den österrikiska. Ryssarna kom dock att utelämna den ungerska armén till österrikarna, med tsarens förmaning om att behandla dem milt och att Görgeys liv skulle skonas. Görgeys liv skonades förvisso, men han sattes i fängelse till 1867. Efter det kom han att leva sitt liv i Budapest tills han dog 1916, 98 år gammal.

Görgeys liv skonades, men övriga generaler ansåg sig Haynau inte ha gett löfte om att skona. I staden Arad kom 13 generaler i den ungerska armén att avrättas. Dessa brukar kallas martyrerna i Arad och har en framträdande plats i Ungerns historiska medvetande. När de avrättades 6 oktober 1849 satt de österrikiska generalerna och skålade i öl och slog glasen ihop. Det var utifrån detta som man beslöt att under 150 år, samma längd på tiden som turkarna styrt Ungern på 1500- och 1600-talen, skulle inga ungrare skåla i öl genom att slå glasen ihop.

Sedan 6 oktober 1999 är det således åter OK för en ungrare att skåla på detta sätt med öl. Men ännu ser många det som ociviliserat att göra detta. 
Åter igen. Hur historien används!

(von Haynau hade 1848 krossat upproret i Brescia mot habsburgarna i Italien det med stor sadism, vilket gett honom öknamnet Brescias hyena.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar