onsdag 2 januari 2013

Ludvig XVI:s blod


Blodspår efter Ludvig XIV


Man har hittat blodspår av den giljotinerade Ludvig XVI, jämfört med gener från Henrik IV:s huvud. Intressant vetenskaplig artikel, men med många småfel. T.ex. var blodet från en kung inte bara en souvenir utan för många fransmän på den tiden en helig relik, för trots revolution såg de flesta kungen som en av Gud utsänd, något som ändrades först senare. (Vid kröningen av en kung ansågs kungen ha helande krafter, vid Ludvig XVI:s kröning 1775 samlades tusentals sjuka, 1825 när hans bror Karl X kröntes var de ett fåtal – Ludvig XVIII valde att inte krönas för att inte orsaka onödiga kontroverser). En annan sak är att det finns många fler bevarade delar av Ludvig XVI:s släktingar, men Henrik IV:s huvud är ett av de få som man vet vem det tillhör, under franska revolutionens mest nitiska period beslöt man att alla kungagravar i kyrkan Saint-Denis skulle tömmas och kastas i en massgrav. Först efter Napoleons fall grävdes massgraven upp, men då man inte kunde skilja på vem som var vem lades alla kvarlevor i en gemensam grav inne i kyrkan. Dock försvann en del delar av de kungliga, Henrik IV:s huvud var ett sådant, som först för något år sedan kunde återbördas efter att ha varit i privat ägo sedan revolutionen. Ett annat var Ludvig XIV:s hjärta som en engelsman åt upp i mitten av 1800-talet.

Ludvig XVI och Marie-Antoinette lades i en en grav utanför kyrkan, inte i en massgrav. De återbegravdes inne i kyrkan efter Napoleons fall.

Men det är intressant att notera att DNA visar att Ludvig XVI var ättling till Henrik IV. På så sätt kan man eliminera det som ibland lagts fram; att Ludvig XIV inte var son till den Ludvig XIII, som var bisexuell med dragning åt det homosexuella. Ibland annat filmen ”Mannen med järnmasken” sägs ju detta. 

På tal om Ludvig XVI:s blod. Sonen Ludvig "XVII" (som många menar var Axel von Fersens son) dog i tioårsåldern. Dottern Marie Therese (som Napoleon kallade den enda karlen i huset Bourbon)gifte sig med sin kusin Ludvig Anton, son till den blivande Karl X. Äktenskapet blev barnlöst. Tekniskt sätt var Marie Therese drottning av Frankrike i 20 minuter 1830 då först hennes farbror och svärfar Karl X abdikerade och därefter hennes make (Ludvig XIX) för sonsonen/brorsonen Henrik V (son till Ludvig Antons mördade lillebror Karl Ferdinand, hertig av Berry). Henrik V avsattes en vecka senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar