fredag 3 januari 2014

Europa IV: Makedonien


I slutet av min utbildning var jag på en studentpub och kom i samklang med en bekant och dennes vän, som båda var makedonier, dvs. från f.d. jugoslaviska delrepubliken Makedonien. Jag ställde en fråga om deras folk, jag frågade ”är ni västbulgarer, sydserber, slavifierade greker eller ett eget folk?” Svaret jag trodde skulle komma var det sistnämnda, men jag bedrog mig. De log lite och sade,” ja egentligen är vi nog mest västbulgarer”.

Frågan om vad makedonierna är för folk har orsakat en hel del internationella konflikter mellan F.Y.R.O.M. (Former Yogoslavian Republic of Macedonia) och Grekland sedan det förstnämnda öandet blev självständigt 1991, inte minst om namnet Makedonien, men även om antikens Makedonien.

Under antiken existerade ett makedonisk kungarike i det som idag är norra Grekland. Under kungarna Filip II och Alexander den store blev landet en världsmakt, men som sedan försvagades och hamnade under Rom. Namnet Makedonien levde vidare i namnet på romerska och senare bysantinska provinser, för att sedan vara namnet på en region i det osmanska riket, en region som idag motsvarar norra Grekland, F.Y.R.O.M., västra Bulgarien samt mindre delar av Albanien och Serbien.

Det första Balkankriget, 1912-1913, utkämpades bland annat för att erövra Makedonien från turkarna. Bulgarer, greker och serber ville ha så stor del av området som möjligt, alla ville helst ha Saloniki (dagens Thessaloniki) med sin stora hamn. Grekerna drog det längsta strået och fick störst del, Serbien och Bulgarien fick nöja sig med mindre delar.

Efter andra världskriget skapades folkrepubliken Jugoslavien ut det tidigare kungariket med samma namn. Jugoslavien blev en förbundsstat med sex delrepubliker och två autonoma regioner. En av delrepublikerna, den del av det turkiska Makedonien som Serbien erövrat 1913, fick namnet Makedonien, där makedoniskan blev officiellt språk. En makedonisk identitet växte alltmer fram, ett exempel är att ortodoxa kyrkan i Makedonien 1967 förklarade sig oavhängig den serbisk-ortodoxa kyrkan (något som andra ortodoxa kyrkor inte godkänner).


När Jugoslavien 1991 gick under blev Makedonien självständigt. Man valde en flagga med en symbol som man funnit vid Filip II:s grav, en 16-uddig stjärna och man ville att den nya staten skulle heta Makedonien. Bägge dessa saker protesterade Grekland mot. Grekerna menar att de antika makedonierna var näst intill greker. Att ha en symbol som man funnit i en grav i Grekland som statssymbol menar man är krav på att få grekiska områden, likadant med namnet, det skulle vara ett sätt att kräva grekiska områden.

File:Flag of the Republic of Macedonia 1992-1995.svg

1995 fick Grekland landet att byta flagga, från den 16-uddiga stjärnan till en sol med åtta strålar, men namnfrågan är fortfarande olöst. Förslag att kalla staten för Nordmakedonien och liknande har fått avslag från grekiskt håll. I Grekland kallar man staten oftast för Skopje, efter huvudstaden, och internationellt går den fortfarande under det otympliga namnet Före detta jugoslaviska delrepubliken Makedonien.

File:Flag of Macedonia.svg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar