lördag 8 december 2012

Filosofins "död"


Kring olika filosofer kan man skoja mycket. En del skämt är ganska tråkiga, men förvånansvärt många är riktigt bra. Jag kommer ihåg ett bra som några elever jag hade i filosofi för ett tiotal år sedan, de hade skapat en drink som hette ”Pierre on the rocks” vilken bestod av ett tomt glas med is i. Poängen var att de fastnat för Sartres exempel på att något frånvarande kan vara mer verkligt än de närvarande, som hans exempel när han väntar på att vännen Pierre skall dyka upp, men inte gör det. Pierres frånvaro blir mer verklig än de andra som är närvarande på kaféet. Drinken Thales var också en bra de hade gjort, den bestod enbart av vatten (Thales var ju som bekant filosofen som hävdade att allt bestod av vatten).

När det gäller filosofskämt har vi ju annars Monty Pythons fotbollsmatch och deras eminenta sång (som kan avnjutas här: http://www.youtube.com/watch?v=s1MgCV6uGuc ) .

En sida som är helt underbar är: http://people.ds.cam.ac.uk/dhm11/deathindex.html som ger olika filosofers sätt arr dö. Begrunda hur Nietzsche, Augustinus, Wittgenstein, Zenon eller just din favoritfilosof har mött sitt öde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar