torsdag 22 november 2012

Kleptokrati III

Fortsätter med lite kongolesisk historia:


Mobutus fall

Det var efterdyningarna till folkmordet i Rwanda som blev början till Mobutus fall. När tutsigerillan FPR besegrat den rwandiska armén sommaren 1994 flydde över 1 miljon hutuflyktingar över gränsen till Zaire, bland dessa fanns resterna av den rwandiska armén och hutumilisen Interahamwe som låg bakom folkmordet. Deras hat mot tutsierna i Rwanda kom att utvecklas till att förföljde tutsiminoriteten banyamulenge i östra Zaire, med visst stöd från Mobutu. I oktober 1996 förklarades det att banyamulenge inte hade rätt att vistas i landet. Detta ledde till att Uganda och Rwanda invaderade Zaire tillsammans med den gamla gerillaledaren Laurent-Désiré Kabila 1996 i en allians kallad l'Alliance des Forces Démocratiques pour la Libération du Congo-Zaïre (AFDL). Även Angola kom att hjälpa till i kampen mot Mobutu, som stött UNITA-gerillan i Angola.
Samtidigt hamnade Mobutu på sjukhus utomlands. Eftersom allt var eftersatt i Zaire så kom AFDL snabbt att avancera mot Kinshasa. I spåren av detta kom majoriteten av hutuflyktingarna från Rwanda att återvända till hemlandet, medan Interahamwe fortsatte att kämpa mot AFDL. Medlingsförsök gjordes av bland annat Sydafrika, men det blev allt tydligare att Mobutus dagar var räknade. 17 april 1997 tågade Kabila in i Kinshasa och utropade sig till president. Han förklarade att landet åter igen skulle heta Demokratiska republiken Kongo och utlovade fria val.
Mobutu tog sin tillflykt till Marocko, där han avled ett månader senare. På begäran från Kongos nya regering så hade en del av hans tillgångar utomlands spärrats, men resultatet av kleptokratin var förödande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar