tisdag 21 juni 2016

Vanderland

Då var den fullbordad! Erik Granströms krönika om den femte konfluxen har nu i dagarna fullbordats då den fjärde och sista delen, Vanderland, har kommit ut. Den sista delen är ett verk på närmare 600 sidor. Liksom många andra har jag väntat länge på att den skall komma ut och troget följt Eriks författande på hans blogg ( http://erik-granstrom.blogspot.se/ ).

En kort beskrivning av boken, utan (för stora) spoilers.

I den fjärde delen är vi tillbaka på isön Marjura igen, där stor del av den första boken i serien, Svavelvinter, utspelade sig. Nu samlas (nästan) alla personer som man följt i de tidigare tre böckerna för att förbereda för konfluxen på den lilla ön Clusta Noba. Granström sätter sig verkligen i varje enskild persons drivkrafter och tar dem på allvar. Det är ytterst få personer som känns som schabloner utan var och en är levande personer, oavsett vem de är.

I princip varje kapitel innehåller överraskningar av rang, detta trots att boken i stort följer Drakar och demoner supplementet ”Den femte konfluxen” (som jag lusläst otaliga gånger). Många scener är obetalbara, inte minst gillar jag det som är en underbar version av en rockkonsert. Slutet på boken är både överraskande och helt logiskt.

Finns det något som man skulle önska sig mer av i Vanderland? Kanske skulle det vara bra om något fler än tre kapitel utspelade sig i huvudstaden Tricilve? Efter alla politiska vändningar i tredje delen Vredesverk så kanske man skulle en närmare bild av kejsaren? Nu är boken lång nog ändå, men om något saknas så är det detta. Det skulle nog vara intressant att som spin-off göra en ”Gregorius” och skriva historien utifrån kejsarens perspektiv.


Känner ni att ni inte har något att läsa, nu finns hela krönikan om den femte konfluxen redo att läsa, med över 2000 sidors spänning, magi, filosofi, historia, religion, samhällskritik, musik- och litteraturreferenser och fantasi. Till detta en språkbehandling som jag riktigt älskar.  Jag rekommenderar definitivt läsning av verket!

Bokens omslagsbild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar